Verering van afbeeldingen

[Dit hoofdstuk in het Engels]

 

lotusknop2.gif (1520 bytes)Velen doen neerbuigend over het vereren van afbeeldingen, maar waar het werkelijk om gaat daarin is het vermogen van mensen de macrokosmos te zien in de microkosmos. 
Mensen zijn overtuigd geraakt van de waarde van beeldenverering door hun ervaring, en die waarde is niet afhankelijk van hun vermogen zich een innerlijk beeld te vormen. Wat men ziet in de levende vorm (virat swarupa) van de Heer, ziet men ook onverminderd en onvermengd in de vorm van het beeld. Beelden dienen hetzelfde doel als bijvoorbeeld metaforen en vergelijkingen in de poëzie. Ze illustreren, versterken en verduidelijken. 

Niet de vormen van dingen geven mensen vreugde, maar de relaties die zij ermee hebben. Van alle kinderen maakt alleen haar eigen kind de moeder gelukkig. Dit geldt voor iedereen en alle dingen.
Als men voor iedereen en voor alles in het universum die verwantschap, die goddelijke liefde (Iswara prema) kon voelen, wat zou men dan een overweldigende vreugde ervaren! Alleen zij die het hebben beleefd kunnen het begrijpen.

 

lotusknop2.gif (1520 bytes)

Inhoud
Woordenlijst